Cu sediul în Suedia, AMRA a fost înființată în 2010 ca un spin-off al CMIV (Center for Medical Image Science and Visualization), al Departamentului de Inginerie Biomedicală (IMT) și al Departamentului de Medicină și Sănătate (IMH) de la Universitatea Linköping, Suedia .

Compania suedeza Amra a atras interesul câtorva dintre cei mai mari jucători din industria farmaceutică pentru capacitatea sa de a transforma imagistica prin rezonanță magnetică în măsurători ale compoziției corporale, utilizând serviciul bazat pe cloud, asistat de calculator.

Sistemele globale de sănătate se confruntă cu provocări fără precedent asociate cu o creștere rapidă a obezității și a bolilor legate de metabolism, precum și a îmbătrânirii populației. Cercetările arată că înțelegerea detaliată a volumului, distribuției și calității grăsimii și a mușchilor din corpul nostru poate fi vitală pentru diagnosticarea și tratarea adecvată a bolilor. Astazi, AMRA ® Profiler Research este un serviciu pentru cei implicati in dezvoltarea de medicamente si cercetarea academica a bolilor metabolice si musculo-scheletice. Serviciul ajută la extinderea și perfecționarea înțelegerii relațiilor dintre dezvoltarea grăsimilor, a mușchilor și a bolilor, sprijinind astfel rezultatele cercetărilor care pot fi aplicate investigației produsului terapeutic și, în viitor, gestionării pacienților.

Protocolul de scanare se bazează pe imagistica simetrică a schimbării chimice, imagistica “Două puncte Dixon”. După scanare, imaginile vor consta din perechi de imagini de grăsime și apă, reconstituite de software-ul de reconstrucție specific furnizorului. Imaginile sunt calibrate automat și corectate pentru variațiile cauzate de neomogenitățile în câmpul magnetic și sensibilitatea bobinei. Calibrarea utilizează semnalul de grăsime ca referință internă. Valoarea fiecărui pixel din imaginea grasă indică procentajul de grăsime din pixelul respectiv. Prin urmare, efectele de volum parțial nu afectează cuantificarea, iar straturile subțiri de infiltrare grasă sau chiar difuză vor contribui la cuantificarea grăsimilor, ceea ce nu este posibil pentru metodele bazate pe segmentarea simplă între regiunile grase și non-grase.

Un profil de compoziție corporală (BCP) se bazează pe o combinație de variabile, biomarkeri și indicatori selectați care, atunci când sunt utilizați împreună, pot descrie distribuția de grăsime și mușchi a unui individ sau a unui grup. BCP este un element activ în studiile clinice și are o demonstrabilitate potențialul de a deveni o resursă neprețuită pentru medici și gestionarea sănătății populației, care completează IMC răspunzând la întrebările universale. Profilul compoziției corpului este un concept cuprinzător, holistic, dezvoltat de AMRA, pentru a ne ajuta să înțelegem sănătatea metabolică individuală.

Colaborarea cu industria farmaceutică permite  optimizarea proceselor bazate pe date, prin avansarea cercetării metabolice și a aplicării sale terapeutice. Pe lânga industria farmaceutica, utilizarea in mediul academic permite ca informațiile medicale furnizate sa ajute domeniul medicinii de precizie sa avanseze.