Spitalul de copii “Louis Turcanu” a deschis primul centru pediatric de chirurgie robotică din Europa de Est, ca urmare a unui robot în valoare de 2.5 milioane de euro, donat de o fundație elvețiană.  

Datorită reducerii finanțării pentru chirurgia robotică pe care Ministerul Sănătătii din România a făcut-o cu câțiva ani în urmă, spitalele au fost nevoite să efectueze proceduri prin care să își găsească propria finanțare.

În cadrul unui proiect câștigat de Universitatea de Medicină din Timișoara, în valoare de trei milioane de dolari, robotul v-a fi întreținut și vor fi cumpărate consumabilele necesare timp de cinci ani. Utilizarea robotului se v-a face în principal în chirurgia tumorală și în chirurgia care implică locuri greu accesibile.

“Suntem patru medici care ne instruim. Am asistat la operații realizate cu robotul de la Spitalul Județean Timișoara și în Israel. Pregătirea se încheie în luna februarie, iar apoi vom fi operativi. Primele operații cu robotul vor fi realizate în 12 și 13 februarie. Vom selecta cazurile care vor fi operate cu foarte mare atenție și ne propunem să operăm, în acest an, 50 de cazuri”, a explicat șeful Clinicii de Chirurgie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii “Louis Turcanu” din Timișoara,  medicul Eugen Boia, pentru Mediafax.

Spitalul intentionează să solicite fonduri UE și să ceară Ministerului Sănătătii să redeschidă programul de chirurgie robotică, astfel încât să poată continua să opereze acest robot după terminarea proiectului de cinci ani.

Chirurgii de la Spitalul de Copii “Louis Turcanu” din Timișoara și-au propus să deschidă, în viitorul apropiat, un centru regional de pregătire în chirurgia robotică, în cadrul căruia vor fi pregătiti medici din România, dar și din străinătate.

www.mediafax.ro