In ultimii ani s-a accelerat acest process de inovare, foarte important, pentru intreg sectorul medical, iar un domeniu care benficiaza de dezvoltarea tehnologica este Oftalmologia.

Companii ca Second Sight, Retina Implant AG, si Pixium Vision, prin tehnologia disruptiva folosita pentru dezvoltarea de prostetice vizuale implantabile, au redat viziunea unor pacienti nevazatori ce  sufereau de contitii rare de retinitis pigmentosa.  Chiar daca ar putea suna de domeniul science-fiction, aceste companii au creat practic un « ochi bionic ». Asadar este posibil ca pe viitor sa observam tot mai des cum un science-fiction devine un science-fact.

Cu ajutorul inteligentei artificiale s-au dezvoltat algoritmi de recunoastere a imaginilor asa cum Google a reusit sa dezvolte in urma cu doi ani o tehnica de scanare oculara. Rezultatul dezvoltarii inteligentei artificiale a dus la detectarea retinopatiei diabetice, asemenea unui medic oftalmolog. O explicatie simplista despre cum functioneaza algoritmul, ar fi ca acesta foloseste milionane de imagini de pe internet pentru a examina poza retinei unui pacient, prin care poate detecta boala chiar din stadiul incipient.

Foarte probabil ca tulburarile de vedere si orbirea vor fi tratate pe viitor, chiar daca va insemna inlocuirea ochilor pe deplin. Provocarea imlpanturilor oculare sau a dispozitivelor care inlocuiesc functiile vizuale va fi una de natura etica, prin faptul ca ar putea facilita cyborgizarea.

Totusi este improbabil sa se intample prea devreme acest lucru pentru ca suntem departe de a face implanuri de ochi cu modele bionice funcitonale.